luni, 21 decembrie 2009

Imaginea cărţii în filme

      Filmul... o atracţie scumpă pentru unii dintre noi, plătită cu Timpul care e parcă din ce în ce mai puţin. De aceea prefer cartea filmului, dar când descopăr că acestea pot coexista, devine cel puţin interesant.

      Câteva astfel de situaţii mai jos:



INKHEART (INIMĂ DE CERNEALĂ) - un film despre puterea cuvântului scris şi rolul scriitorului, stăpân al universurilor imaginate. Personajele din cărţi prind viaţă prin lectura cu voce tare a unui legător de cărţi vechi, amestecându-se cu persoane din viaţa reală, într-o acţiune cu totul palpitantă.
Merită văzut, chiar dacă ficţiunea atinge uneori cote maxime.

 


WUTHERING HEIGHTS (LA RĂSCRUCE DE VÂNTURI) - atât cartea, cât şi filmul acordă lecturii importanţa binemeritată, conţinând suficient de multe scene de lectură.  Şi este atât de plăcut, mai ales din ipostaza de cititor, să descoperi, la personajele pe care le urmăreşti, aceleaşi gesturi pe care tu le faci în actul lecturii...


Iată câteva imagini sugestive în acest sens din ecranizarea 1992 a romanului lui Emily Bronte, în regia lui Peter Kosminsky, cu Ralph Fiennes şi Juliette Binoche în rolurile principale.





Dacă aveţi şi alte exemple asemănătoare, m-ar interesa pentru un proiect în cadrul masterului pe care îl urmez (Teoria şi Practica Editării).
P.S. Cred că devine explicabilă acum obsesia mea pentru cărţi, aşa-i?!  :)






duminică, 20 decembrie 2009

Colecţie de imagini cu cărţi


      Iată câteva dintre imaginile mele preferate cu cărţi. Întotdeauna mi-a plăcut să admir cărţile, nu doar din interior, ci şi din exterior. Întotdeauna mi-au plăcut librăriile şi bibliotecile, locul unde cărţile ne aşteaptă cu atâta răbdare... Mă fascinează astăzi  ideea de a lucra într-o editură, acolo unde cărţile iau naştere...
      Dacă aveţi imagini reuşite cu cărţi, vă invit cu drag să-mi completaţi colecţia!










Nu judeca o carte după copertă! Ca şi oamenii, cărţile vechi au sufletul tânăr. Au atâtea de spus, dar tac..., sub praful greu al timpului.




Dincolo de copertă, în  spatele literelor, stă concentrat un întreg univers, cu mii de visuri şi frământări, gânduri şi sentimente, o altă lume care putea fi a ta... Te-ai gândit vreodată la asta?!



Scene de lectură în picturi


 Dintotdeauna fascinantă, indiferent de forma pe care a luat-o de-a lungul timpului, lectura a stârnit şi continuă să stârnească discuţii nesfârşite, pro sau contra, de la cele mai aprinse la cele mai plăcute. Incitând spiritele inovatoare, ea a ştiut să-şi găsească, în istorie, locul binemeritat la baza piramidei valorilor, fiind instrumentul care facilitează cunoaşterea în toate domeniile culturii şi ştiinţei.
Frământările începutului, privind suportul de imprimare a textului, forma de realizare a actului lecturii, accesul diferitelor categorii de cititori etc., au dus treptat la desăvârşirea unei tehnici moderne de lectură, accesibile astăzi şi plăcute.
Evoluţia însăşi a practicilor de lectură a constituit, în toate epocile şi în toate domeniile, subiect de interes şi cercetare. Astfel, mulţi scriitori, pictori, sculptori, gravori etc. au reprezentat în operele lor diferite ipostaze ale actului lecturii de-a lungul timpului, constituind veritabile mărturii pentru istoria lecturii.
Am adunat aici doar câteva picturi ce înfăţişează scene de lectură, în diferite ipostaze şi din diferite epoci. 
Albumul este, se înţelege, în curs de completare. Aştept sugestii, informaţii, imagini, orice credeti că ar putea întregi această postare.







 Berthe Morisot


Jean Honore Fragonard



Francisc Sirato


Pierre Auguste Renoir