luni, 21 decembrie 2009

Imaginea cărţii în filme

      Filmul... o atracţie scumpă pentru unii dintre noi, plătită cu Timpul care e parcă din ce în ce mai puţin. De aceea prefer cartea filmului, dar când descopăr că acestea pot coexista, devine cel puţin interesant.

      Câteva astfel de situaţii mai jos:



INKHEART (INIMĂ DE CERNEALĂ) - un film despre puterea cuvântului scris şi rolul scriitorului, stăpân al universurilor imaginate. Personajele din cărţi prind viaţă prin lectura cu voce tare a unui legător de cărţi vechi, amestecându-se cu persoane din viaţa reală, într-o acţiune cu totul palpitantă.
Merită văzut, chiar dacă ficţiunea atinge uneori cote maxime.

 


WUTHERING HEIGHTS (LA RĂSCRUCE DE VÂNTURI) - atât cartea, cât şi filmul acordă lecturii importanţa binemeritată, conţinând suficient de multe scene de lectură.  Şi este atât de plăcut, mai ales din ipostaza de cititor, să descoperi, la personajele pe care le urmăreşti, aceleaşi gesturi pe care tu le faci în actul lecturii...


Iată câteva imagini sugestive în acest sens din ecranizarea 1992 a romanului lui Emily Bronte, în regia lui Peter Kosminsky, cu Ralph Fiennes şi Juliette Binoche în rolurile principale.





Dacă aveţi şi alte exemple asemănătoare, m-ar interesa pentru un proiect în cadrul masterului pe care îl urmez (Teoria şi Practica Editării).
P.S. Cred că devine explicabilă acum obsesia mea pentru cărţi, aşa-i?!  :)






7 comentarii:

  1. Traim intr-o lume in care filmele aproape ca isi intind tentaculele pana in lumea reala, dandu-ne momente de indoiala asupra adevarului. Tehnlogiile de ultima ora reusesc sa ne fac asa credem, pentru moment, ca totul este real, pana la cel mai mic detaliu.
    Voi incerca sa revin cu cateva exemple intr-un comment viitor. Frumos inceput!

    RăspundețiȘtergere
  2. Am vazut Inkheart. Superinteresant filmul, mai ales ptr. cei mai mici. Aventura despre carti, din carti, cu carti!!! DA,se poate! (Cristina)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ieri am vazut filmul "Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi".
    Cu mult mai putine amanunte decat in carte, totusi merita vazut. Esentialul este ca o carte scrisa intotdeauna o prefer filmului.

    RăspundețiȘtergere
  4. Despre cartea lui Emily Bronte se pot spune multe(au dovedit-o critici consacrati), dar nicio idee nu poate reda cu exactitate ceea ce numai simturile pot sa exprime. Degeaba incercam sa transpunem in cuvinte inefabilul sentimentelor trezite de lectura, in zadar ne straduim sa retraim ineditul povestii prin ecranizarea romanului, degeaba dezbatem si schimbam opinii incercand sa ne convingem intre noi ca firul epic a fost croit cu migala, ca tehnica narativa ne solicita atentia, ca destinele personajelor sunt memorabile si ca fiecare personaj in parte ne face sa ne regasim in dramatismul lui...adevarul este ca totul se reduce la o stare...o stare pe care atat cartea, cat si filmul reusesc sa ti-o trezeasca...o stare care te indeparteaza de prgamatismul cotidian, te cufunda in abisurile fictiunii si, totusi, te face mai mult decat orice altceva , sa revii cu picioarele pe pamant. Acesta este secretul oricarei carti, al oricarui film: sa reuseasca sa te tina in transa, sa lase urme in constiinta, in sufletul tau si, oricat te-ai stradui , sa nu poti prezenta cu ajutorul cuvintelor ceea ce s-ar numi savoarea povestii.

    RăspundețiȘtergere
  5. In numele trandafirului de Eco si in film s-ar putea sa gasesti imagini asemanatoare.

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumos film, intr-adevar! Inima de cerneala... nimeni nu ar fi putut gasi un titlu mai interesant. O lume magica, ce te acapareaza inca de la inceput. Ce sa mai spun de personaje, de actori... Intr-un cuvant, merita! Merita sa fie vazut!

    RăspundețiȘtergere
  7. Mândrie şi prejudecată este ecranizat excepţional atât în versiunea din 1995, cât şi în cea din 2005. În versiunea filmului din 1995 se respectă fidel evenimentele şi replicile din roman; este admirabil faptul că nu avem de-a face cu un film monoton (urmărind romanul pas cu pas fără elementele necesare de regie) sau care simplifică acţiunea ci, respectându-se firul acţiunii, povestea de viaţă este redată savuros, interpretată magistral!

    Oana

    RăspundețiȘtergere